(Σ.Π.Ο.Α.Κ.) - ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ "Ο ΑΡΙΩΝ"

Δήμος Θηβαίων

ΔΗΜΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ

Κύπρου 3, τ.κ. 32200
Τηλ.: 22623 50600, 50601, 50602,
          22620 22621,
          22620 23551
FAX: 22620 27628

Εmail: dimosthivas@thiva.gr

Ιστοσελίδα Δήμου: www.thiva.gr/

Έκταση Δήμου: 822,92 τ.χιλ.

Όρια Δήμου: Ο Δήμος Θηβαίων είναι δήμος της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης από την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Θηβαίων, Βαγίων, Πλαταιών και Θίσβης. Βρέχεται μόνο από τον Κορινθιακό κόλπο, στο κεντρικό-βόρειο τμήμα του δήμου υπάρχει η πεδιάδα της Θήβας με τη Λίμνη Υλίκη και λίγο ανατολικότερα τη Λίμνη Παραλίμνη όπου κάποια τμήματα αυτών ανήκουν στο δήμο.

Στα ανατολικότερα της πόλης των Θηβών υπάρχει το Δάσος του Μοσχοποδιού που αποτελείται από τα υψώματα Μεγάλη και Μικρή Ψηλόραχη στο κέντρο, στα βόρεια από το λόφο Κουμέρκι και στα ανατολικά από το ύψωμα Σωρός (547μ.).[1]Στα βουνά του δήμου περιλαμβάνονται ο Ελικώνας, ο Κιθαιρώνας και το Ύπατο.

Επίσης στις ακτές του Κορινθιακού κόλπου υπάρχουν τα νησάκια Αλατονήσι, Βρόμα, Γκρομπολούρα, Κουβέλι, Μακρονήσι, Ταμπούρλο και Φονιάς όπου ανήκουν και αυτά στην επικράτεια του δήμου.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Καλλικράτης συνορεύει με τους δήμους Λεβαδέων, Αλιάρτου, Ορχομενού και Τανάγρας από το νομό Βοιωτίας, με το δήμο Χαλκιδέων από το νομό Ευβοίας και με το δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας από το νομό Αττικής.

Πληθυσμός δήμου: 34.401 κάτοικοι

Πρωτεύουσα Δήμου: Θήβα

Κύριες πόλεις και χωριά: Δ.Ε. Θήβας (Αμπελοχώρι, Μουρίκι, Πλατανάκι, Ελεώνας, Ύπατο, Νεοχωράκι) Δ.Ε. Βαγίων, Δ.Ε. Θίβσης (Θίσβη, Δομβραίνα, Χώστια, Ελλοπία, Ξηρονομή), Δ.Ε. Πλαταιών ( Πλαταιές, Λεύκτρα, Λουτουφί, Μελλισσοχώρι, Καπαρέλλι)

Τουριστικά αξιοθέατα: Η πόλη της Θήβας διαθέτει ένα από τα σημαντικότερα Αρχαιολογικά Μουσεία της Ελλάδας, με σπάνιες συλλογές ευρημάτων. Σημαντικό του γνώρισμα αποτελεί ο μεσαιωνικός πύργος του S.Omer.
Περίφημα αξιοθέατα και μνημεία Δήμου Θηβαίων: Μυκηναϊκό Ανάκτορο Καδμείον, Ναός Ισμηνίου Απόλλωνος, το Αμφείον, θαλαμοειδείς τάφοι τέκνων Οιδίποδα, Αρχαίο Θέατρο Καβειρίου, Οιδιπόδεια Κρήνη, Αρχαιολογικός χώρος Πλαταιών, τρόπαιο Επαμεινώνδα (Λεύκτρα), Ακρόπολη της Κρεύσιδος (Λιβαδόστρα), αρχαία Σίφαι ή Τίφα(Αλυκή), αρχαίο λιμάνι όπου κατασκευάστηκε η Αργώ, το καράβι της Αργοναυτικής εκστρατείας.

Για θρησκευτικό τουρισμό…
Οι παλαιοχριστιανικές, βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες με την εντυπωσιακή αγιογράφηση, τα ψηφιδωτά, τις σπάνιες εικόνες και τα ιερατικά κειμήλια μαρτυρούν πόσο ευλογημένος είναι τούτος ο τόπος (Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου-Μαζαράκη στα Βάγια, Ι.Ν.  Ευαγγελιστή Λουκά και Αγίου Δημητρίου-Μεγάλη Παναγία στη Θήβα, Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονα στο Καπαρέλλι, Μονή  Μακαριώτισσας στη Δομβραίνα κ.α.)  

Άλλα στοιχεία: Στο Δήμο Θηβαίων κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς και την Καθαρά Δευτέρα τελούνται Απόκριες ποτισμένες από την ιστορία και τον πολιτισμό μας, συνδεδεμένες με την παραδοσιακή διασκέδαση, που δίνουν στον επισκέπτη την ευκαιρία να βιώσει μια εμπειρία ζωής, συμμετέχοντας σε ένα παραδοσιακό λαϊκό γλέντι. Την Καθαρά Δευτέρα στη Θήβα αναβιώνει το λαϊκό έθιμο του «Βλάχικου Γάμου», κατάλοιπο της πανάρχαιης Διονυσιακής λατρείας, που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών. Στις Πλαταιές η «Γιορτή της Φασολάδας» και στο Καπαρέλλι τα «Κιθαιρώνεια». Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις σ’ αυτόν τον τόπο δεν τελειώνουν ποτέ! Αξίζει να επισκεφτεί κάποιος τη Θήβα επίσης την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, όπου διεξάγεται η «Εμποροπανήγυρη» και  η πόλη σφύζει από ζωή. Εκείνες τις μέρες παίρνουν φωτιά οι σούβλες με λαχταριστό γουρουνόπουλο, ενώ παράλληλα τελούνται και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις «Πινδάρεια» που περιλαμβάνουν παραστάσεις με χορό, τραγούδι και θέατρο!

Ο Δήμος Θηβαίων διαθέτει επίσης αρκετά Λαογραφικά Μουσεία στα οποία ο επισκέπτης έχει δωρεάν πρόσβαση. ( 5ου Γυμνασίου, Ιππικού Ομίλου, Παραδοσιακού Συλλόγου “Μέλισσα” στο Μελισσοχώρι)

Links: http://www.thiva.gr/