(Σ.Π.Ο.Α.Κ.) - ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ "Ο ΑΡΙΩΝ"

Δήμος Δωρίδος

ΔΗΜΟΣ ΔΩΡΙΔΟΣ

Λιδωρίκι 33053
Τηλ.: 26343 50030
FAX: 26340 51228

Εmail: info@dorida.gr

Ιστοσελίδα Δήμου: www.dorida.gr

Έκταση Δήμου: 1006,95 τ.χιλ.

Όρια Δήμου: Ο Δήμος Δωρίδος είναι δήμος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης από την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Βαρδουσίων, Ευπαλίου, Λιδορικίου και Τολοφώνος. Αντιστοιχεί επακριβώς στην παλαιότερη Επαρχία Δωρίδας. Συνορεύει βόρεια με τον νομό Φθιώτιδας, ανατολικά με την Παρνασίδα, δυτικά με τον νομό Αιτωλοακαρνανίας και νότια βρέχεται από τον Κορινθιακό κόλπο.

Πληθυσμός δήμου: 16.021 (απογραφή 2001)

Πρωτεύουσα Δήμου: Λιδωρίκι

Κύριες πόλεις και χωριά: Λιδωρίκι, Ευπάλιο, Τολοφώνα, Βαρδούσια

Τουριστικά αξιοθέατα: Αλπικά τοπία στα Βαρδούσια, τεχνητή λίμνη στο Λιδορίκι, δαντελωτές ακτές στο Ευπάλιο, νησιώτικο χρώμα στην Τολοφώνα. Κάθε πρώην Δήμος από τους τέσσερις που συνθέτουν το σημερινό Δήμο Δωρίδος έφερε σαν προίκα ένα πλούσιο, ανεξερεύνητο και παρθένο περιβάλλον, που μπορεί να ικανοποιήσει και τον πλέον απαιτητικό επισκέπτη.
Το Μοναστήρι του Κουτσουρού βρίσκετε πάνω από την Αμυγδαλιά και η πρόσβασή του γίνετε ή μέσα από αυτό ή από την διασταύρωση στο 36ο χλμ του εθνικού δρόμου ‘Aμφισσας – Λιδορικίου. Σε σπήλαιο είχε βρεθεί η εικόνα της Παναγίας και εκεί χτίσθηκε ναός του οποίου σώζονται λείψανα. Νέος ναός χτίσθηκε κοντά στον παλαιό τον 7ο αιώνα μ.Χ, με κελιά για τους μοναχούς και τους προσκυνητές. Κάηκε δύο φορές από τους Οθωμανούς και ξαναχτίσθηκε το 1830 από τον μοναχό Ιωαννίκιο.
Στη Συκιά υπάρχει εκκλησία (Ζωοδόχος Πηγή), η οποία βρίσκετε μέσα σε σπήλαιο κάτω από τον βράχο που αγναντεύει το χωριό.
Οι μόνοι αρχαιολογικοί χώροι που σώζονται κάποια αρχαιολογικά ευρήματα και είναι αξιοθέατο για την περιοχή βρίσκονται στον οικισμό του Αιγιτίου (Στρούζα) του Δ.Δ. Πενταπόλεως στο Δ.Δ. Μαλανδρίνου και για όσα υπήρχε η δυνατότητα μεταφοράς βρίσκονται στην Αρχαιολογική Συλλογή Λιδορικίου.
Με τα έργα που έγιναν τη περίοδο 1976-1979 για την δημιουργία της τεχνητής λίμνης του Μόρνου αναγνωρίσθηκαν αρχαία ευρήματα στο Δ.Δ. Καλλίου (σώζονται ίχνη της αρχαίας Ακρόπολης που εκτίθενται και αυτά στην Αρχαιολογική Συλλογή Λιδορικίου). Τα περισσότερα όμως παραμένουν βυθισμένα στην λίμνη του Μόρνου, που κατά την καλοκαιρινή περίοδο είχαν αποκαλυφθεί όπως και ίχνη του παλαιού οικισμού, λόγω της έντονης ξηρασίας και της μεγάλης πτώσης της στάθμης του νερού.

Άλλα στοιχεία: Τα παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής σχετίζονται με την κτηνοτροφία που είναι κύρια ασχολία των κατοίκων της. ‘Eτσι θα αναφέρουμε τα εξής που μπορεί να βρεί κάποιος στα μεγάλα χωριά (Δημοτικά Διαμερίσματα) του Δήμου : Στο Λιδορίκι τυροκομικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, εμπόριο κρεάτων από: Kουτσούμπα Μαρία, Κρικέλα Ιωάννη, Δρόσο Χρήστο, Αφούς Τσιάντα Στην Πεντάπολη γαλακτοκομικά προϊόντα από : ΚΑΛΛΙΟΝ Α.Ε. Στην Αμυγδαλιά πτηνοτροφικά/μελισσοκομικά προϊόντα από : Μαντζαβά Ευθ. Στο Μαλανδρίνο πτηνοτροφικά προϊόντα από : Μανιτάρα Ευθυμία και Παναγιωτόπουλος – Μανιτάρα Ο.Ε. , Παναγιωτοπούλου Κων/να, Ρήγα Ρήγα.

Πολλοί οι καλλιτέχνες – τεχνίτες αγιογράφοι, αργυροχόοι άλλοι επώνυμοι όπως ο Απόστολος Στεργίου ντόπιος αγιογράφος, ο ζωγράφος Σπυρόπουλος από το Τρίστενο και αρκετοί ανώνυμοι.

Στην υφαντική που γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση λόγω της μεγάλης κτηνοτροφίας,άρα και παραγωγής μαλλιού, έχουν να παρουσιάσουν πολλά υφαντά όπως βελέντζες, πάντες, ποδιές, κορφοφανέλλες, κάπες, δισάκια, τσόλια, κιλίμια, σαμαροσκούτια. ‘Εχουμε “ριγωτά” υφαντά με παράλληλες λουρίδες που συνθέτουν εξαιρετικές αισθητικές συνθέσεις, τα “ζωναριαστά” στον αργαλειό που διακοσμούν τα υφαντά με διάφορα θέματα.

Links: www.dorida.gr