(Σ.Π.Ο.Α.Κ.) - ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ "Ο ΑΡΙΩΝ"

Δήμος Σικυωνίων

ΔΗΜΟΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ

Γεωργίου Γεννηματά 2, Κιάτο Κορινθίας
Τηλ.: 27420 20326 & 20328
Fax: 27420-23562

Εmail: d-sikyon@otenet.gr

Ιστοσελίδα Δήμου: http://www.kiato.gov.gr/

Έκταση Δήμου: 600 τ.χιλ.

Όρια Δήμου: Ο Δήμος Σικυωνίων είναι δήμος της περιφέρειας Πελοποννήσου που συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης από την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Σικυωνίων, Στυμφαλίας και Φενεού.

Πληθυσμός δήμου: 23.000 κάτοικοι (απογραφή του 2011)

Έδρα Δήμου: Έδρα του δήμου είναι το Κιάτο το οποίο αποτελεί το δεύτερο μεγάλο αστικό κέντρο του νομού Κορινθίας, παρουσιάζει έντονη εμπορική κίνηση και είναι σημαντικό λιμάνι, που αποτελεί κόμβο για τη διακίνηση των αγροτικών, κυρίως, προϊόντων της ευρύτερης περιοχής.

Κύριες πόλεις και χωριά: Κιάτο , Καλιάνοι, Γκούρα

Τουριστικά αξιοθέατα: Από ιστορικής πλευράς σημαντικοί αρχαιολογικοί τόποι στην περιοχή είναι οι αρχαίες πόλεις της Σικυώνας, της Στυμφάλου, του Φενεού και η ακρόπολη της αρχαίας Τιτάνης.

Κύριες Δραστηριότητες Δήμου: Η οικονομία του δήμου είναι σύνθετη. Πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η γεωργία με κύρια προϊόντα τη σταφίδα (κορινθιακή και σουλτανίνα), άλλες ποικιλίες σταφυλιών, το κρασί, το ελαιόλαδο και άλλα αγροτικά προϊόντα. Σημαντική ανάπτυξη παρουσιάζει ο δήμος στον τριτογενή τομέα και κυρίως στον τουρισμό. Ιδιαίτερα το Κιάτο, λόγω της μικρής απόστασης από την Αθήνα και των υπέροχων παραλιών του, αποτελεί καλοκαιρινό θέρετρο. Στην περιοχή του δήμου δραστηριοποιούνται επίσης μικρές βιομηχανίες, κυρίως για την επεξεργασία των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και την εμφιάλωση του μεταλλικού νερού της περιοχής. Τέλος, η αλιεία περιορίζεται στην ικανοποίηση των τοπικών αναγκών του δήμου

Άλλα στοιχεία: Από πλευράς φυσικού περιβάλλοντος ο Δήμος Σικυωνίων παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία. Ο ποταμός Ασωπός είναι βασική πηγή αρδευτικού ύδατος με συνολικό μήκος 40 χιλιομέτρων. Ιδιαιτέρου φυσικού κάλους λίμνη, με σημαντικά αποθέματα νερού, αποτελεί η Στυμφαλία (έκταση 3.500 στρεμμάτων, βάθος 1,5-2,5 μέτρα), η οποία, με περισσότερα από 130 είδη προστατευομένων πουλιών, ανήκει στο Δίκτυο Natura. Σημαντικοί βιότοποι της ευρύτερης περιοχής είναι οι ορεινοί όγκοι της Κυλλήνης, του Ολιγύρτου και του Χελμού, οι οποίοι ανήκουν και αυτοί στο Δίκτυο  Natura. Ακόμη, σπουδαίο υγρότοπο αποτελεί η τεχνητή λίμνη Δόξα (έκταση 400 στρεμμάτων, 35 μέτρα βάθος).